Hulp voor mantelzorgers

Mantelzorg neemt een onmisbare plaats in in het geheel van de zorg en van de thuiszorg in het bijzonder. Het is belangrijk dat mantelzorgers deze maatschappelijke taak zo goed mogelijk kunnen blijven vervullen. Bij Thuiszorg Comfort staat de zorgvrager, de cliënt, centraal en de mantelzorger is hier onlosmakelijk mee verbonden. Thuiszorg Comfort wil zich daarom, naast de zorg aan de cliënt, ook richten op het versterken en ondersteunen van de mantelzorgers.

Humanitas biedt 6 gratis e-learnings of online trainingen aan. De korte trainingen (15 min.) zijn bedoeld voor vrijwilligers en mantelzorgers, die mensen in een kwetsbare situatie helpen.
Praktische onderwerpen
De onderwerpen van de zes gratis e-learnings zijn:
• grenzen stellen
• omgaan met emoties
• versterkende gesprekken
• empowerment,
• netwerken versterken
• vrijwilligers begeleiden

Decentralisatie: meer complex hulpvragen
Sinds de decentralisaties in de zorg wordt een steeds groter beroep gedaan op de informele zorg van bijvoorbeeld vrijwilligers en mantelzorgers. Uit onderzoek van de vereniging Humanitas blijkt dat mantelzorgers en vrijwilligers steeds meer hulpvragen krijgen. Ook krijgen ze vaker te maken met complexe hulpvragen. Mirthe Biemans van Humanitas. “Iedere vrijwilliger maakt wel eens mee dat grenzen worden overschreden. Wat doe je bijvoorbeeld als iemand je iedere dag belt? En hoe zorg je ervoor dat iemand niet van jou afhankelijk wordt, maar dat je juist bijdraagt aan zelfredzaamheid? Daarvoor geven deze trainingen handvatten.” Humanitas ziet dat vrijwilligers en mantelzorgers een eigen, waardevolle rol hebben naast de professionele hulpverlening.

Doe (een of meer van) de 6 gratis e-learnings op website van Humanitas

Wilt u als mantelzorger meer weten? Op de site Zorg voor Beter vindt u veel nuttige informatie.