8 leerzame video’s over palliatieve zorg

Wist je al dat je op YouTube een hoop informatie vindt over palliatieve zorg? In dit artikel delen we 8 leerzame video’s.

Deze kijktips komen van Janet Fonk, palliatief verpleegkundige bij Thuiszorg Comfort.

.

Wat is palliatieve zorg?  ̶  IKNL

Het animatiefilmpje ‘Wat is palliatieve zorg?’ is ontwikkeld in april 2018. Het Kwaliteitskader Palliatieve Zorg (2017) diende hierbij als basis. Dit filmpje is vrij beschikbaar. Je mag het gebruiken als les- en trainingsmateriaal of tonen op bijeenkomsten. Bij het ontwikkelen van de film is de doelgroep verzorgenden, die een bij- en/of nascholing palliatieve zorg volgen, voor ogen gehouden. Deze film is een initiatief van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) in samenwerking met het ROC Midden Nederland.

.

Goede voorbeelden Palliatieve Zorg: Besluitvorming in de palliatieve fase 

Marjolein van Meggelen, verpleegkundig consulent hospicezorg en expert bij IKNL, vertelt over het goede voorbeeld palliatieve zorg “Besluitvorming in de palliatieve fase”. Dit hulpmiddel is afgestemd op de wensen en prioriteiten van de patiënt.

Sinds vorige zomer stimuleren onze verpleegkundigen niveau 5 elkaar om de methode “Besluitvorming in de palliatieve fase” te integreren in de werkwijze van Thuiszorg Comfort. In het artikel “Werken met de methode Besluitvorming in de palliatieve fase” vertellen we meer over deze methode.

Lees ons artikel “Werken met de methode Besluitvorming in de palliatieve fase (IKNL)”.

.

Persoonlijke verhalen over palliatieve zorg (5): Anita  ̶  IKNL

Anita is 42 jaar en is getrouwd met Eric. Samen hebben ze een dochter van 12 jaar, Stephanie. Ruim tien jaar geleden kreeg Anita borstkanker. Twee jaar geleden ontstond er een kritieke situatie door uitzaaiingen in de hersenen. Wat doe je als je hoort dat je niet meer beter wordt? Het antwoord van Anita: “Gewoon blijven vechten.”

.

Persoonlijke verhalen over palliatieve zorg (7): Ad  ̶  IKNL

Ad is 67 jaar en sinds twee jaar gepensioneerd. Toen hij een maand geleden hoorde dat hij uitgezaaide longkanker heeft kwam de klap hard aan. Omdat Ad docent levensbeschouwing was, was hij altijd al bezig met zingeving. Wat wil je en wat moet er gebeuren? In deze eerlijke documentaire vertelt Ad hoe hij hiermee omgaat.

.

STEM (STerven op Eigen Manier)

Bert Buizert, verzorgende en expert bij Stichting STEM, vertelt over het goede voorbeeld palliatieve zorg “Inspiratiecyclus STEM”. Deze methode helpt zorgverleners open te communiceren over de laatste levensfase.

Op de website van Stichting Stem lees je meer over de Inspiratiecyclus.

.

Signalering door verzorgenden (signaleringsbox) 

Jetty Zuidema, zorgverlener en expert bij IKNL, vertelt over het goede voorbeeld palliatieve zorg “Signalering door verzorgenden” (de signaleringsbox). Deze methode biedt verzorgenden een steun in de rug bij het signaleren.

Op de website van IKNL lees je meer over de methode “Signalering voor verzorgenden”.

.

Claudia de Breij  ̶  Als ik sterven zal

Claudia de Breij schreef dit prachtige lied alweer vijftien jaar geleden. Een fragment uit de voorstelling De wilde frisheid.

.

Paul van Vliet  ̶  Laatste wens

Ja, God
Ik zit maar wat te zeuren
En het is nog niet zover
Maar goed
Dan weet je ’t vast
Voor straks
Mijn laatste wens:
Mijn eigen huis
Mijn eigen bed
En jouw intensive care.

.

Wil je meer informatie over de zorgverlening die Thuiszorg Comfort kan bieden in de laatste levensfase?

Op de pagina Palliatief terminale zorg in uw laatste levensfase vind je meer informatie over onze palliatieve zorgverlening.

Als je ernstig ziek bent, komt er veel op je af. De ziekenhuisbezoeken, de behandelingen en dan de boodschap en het besef dat er geen behandeling meer voor u mogelijk is. Samen met je dierbaren ga je deze laatste fase van je leven in. Thuiszorg Comfort kan en wil er in deze periode ook voor je zijn op de momenten die je wilt of nodig acht.

Lees meer op de pagina Palliatief terminale zorg in uw laatste levensfase

.

Wil je meer informatie? Of heb je een andere vraag? We helpen je graag verder. Neem gerust contact op via het telefoonnummer 050-503 25 53 of stuur een bericht naar info@thuiszorgcomfort.nl.