Ouderen en voeding bij Dagactief: wat kunnen we leren van de reacties van mantelzorgers?

Onlangs nodigden we de mantelzorgers van onze cliënten bij Dagactief uit voor een gezellige en informatieve avond. Naast de kennismaking met elkaar en met de begeleiding was er aandacht voor de maaltijden op Dagactief. Lisa Harms, diëtist bij Thuiszorg Comfort, vertelde over ouderen en voeding.

Onze behoefte aan voedingsstoffen verandert naarmate we ouder worden

Lisa legde uit dat naarmate we ouder worden, onze behoefte aan voedingsstoffen verandert.

Voorbeelden zijn:

Behoefte aan vitamine D

De Gezondheidsraad adviseert iedereen vanaf zeventig jaar dagelijks een supplement met 20 microgram vitamine D te nemen. Vitamine D is nodig om calcium uit voeding in het lichaam op te nemen. Verder is voldoende vitamine D belangrijk voor de stevigheid van botten en tanden en speelt het een rol bij een goede werking van spieren en het immuunsysteem.

Behoefte aan eiwit en vitamine C

Bij zowel decubitus als chronische en acute wonden (bijvoorbeeld na een operatie) is er een verhoogde behoefte aan eiwit, energie en vitamine C. Bij wonden kan er sprake zijn van verlies van eiwit en vocht via het wondvocht. Het is belangrijk deze verliezen door middel van voeding aan te vullen. Gedurende de wondgenezing wordt er 1,2-1,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht geadviseerd.

Eten zien doet eten: samen koken bevordert bij ouderen de eetlust

Wat de aanwezige mantelzorgers allemaal noemden, was dat het eten in een groepje, ergens naar toegaan op een vast moment (structuur) ervoor zorgt dat de bezoekers van Dagactief nu beter en meer eten.

Lisa noemt dat dit uit onderzoeken ook naar voren komt. Mensen krijgen meer eetlust wanneer zij zelf bezig zijn met het bereiden van maaltijden, er verse producten worden gebruikt en er een goed gezelschap aanwezig is.

Voor het team van Dagactief is het leuk dit terug te horen omdat er veel aandacht besteed wordt aan structuur (vaste tijden) en aan het eten.

Het initiatief van samen koken bij Dagactief in de Vondelflat zorgt voor gezelligheid en bevordert de eetlust bij de ouderen

Elke maandag wordt het menu samengesteld door de aanwezige
bezoekers en medewerker van Dagactief, het boodschappenlijstje wordt gemaakt
waar mogelijk worden de boodschappen samen gehaald.

Op de dinsdagen en de donderdagen wordt er samen gekookt. Iedere bezoeker draagt bij naar eigen mogelijkheden, er zijn bezoekers die bijvoorbeeld één aardappel schillen.

Doordat er gekookt wordt in de huiskamer, waar bezoekers aanwezig, zijn kondigt de geur de komst van het eten aan.

Het samen eten zou toegankelijk moeten zijn voor al onze cliënten

Tijdens deze avond werd ook de vraag gesteld of elders ook
initiatieven zijn van het bereiden en het eten van gezamenlijke maaltijden.

Deze zijn er op verschillende plaatsen in de stad Groningen.
De “Wij-teams” weten vaak goed waar deze initiatieven in de eigen wijk zijn en
hoe deze te bereiken.

Het samen eten zou toegankelijk moeten zijn voor al onze
cliënten.

Het zou iets kunnen zijn om aan onze sociale kaart toe te voegen zodat als een client minder geniet van het (alleen) eten we kunnen verwijzen, verleiden of stimuleren.

Als het gaat om gezond ouder worden is voeding een belangrijk onderdeel. Diëtist Lisa Harms biedt hierbij ondersteuning aan onze cliënten. Daarnaast geeft ze lezingen en klinische lessen aan ons personeel om hun deskundigheid te bevorderen op het gebied van voeding in relatie met ziekte.

Bent u cliënt bij Thuiszorg Comfort en wenst u ondersteuning op het gebied van voeding? Neem dan contact op met uw verzorgende.

Lees meer over Dagactief, de leukste dagbesteding van Groningen!

Bent u mantelzorger? Kijk dan eens op onze pagina “Hulp bij mantelzorg” voor praktische tips.

Wilt u meer informatie? Of heeft u een andere vraag? We helpen u graag verder. Neem gerust contact op via het telefoonnummer 050-503 25 53 of stuur een bericht naar info@thuiszorgcomfort.nl.