De surprise question: “Zou het mij verbazen als deze patiënt over een jaar overleden zou zijn?”

Om de start van de palliatieve fase enigszins te markeren is de surprise question ontwikkeld. De surprise question is opgenomen in het huidige kwaliteitskader van de palliatieve zorg. In dit artikel vertellen we meer over deze vraag.

Geschreven door Janet Fonk en Els van Dongen, palliatief verpleegkundigen bij Thuiszorg Comfort

.

De vraag wanneer iemand nu eigenlijk palliatief is kan eenvoudig beantwoord worden: wanneer genezing niet meer mogelijk is.

Formeel klopt dit antwoord, maar bevredigend is het niet.

Is bijvoorbeeld iemand die de diagnose MS krijgt, een onomkeerbare ziekte op dit moment, meteen palliatief, terwijl diegene misschien nog wel 30 jaar of  langer te leven heeft?

.

Om de start van de palliatieve fase enigszins te markeren is de surprise question ontwikkeld

Deze vraag wordt door de Zorgmodule Palliatieve Zorg geadviseerd en kan gesteld worden door de behandelend arts  ̶  de huisarts of de specialist  ̶  of door een andere professional.

De vraag luidt:

” Zou het mij verbazen als deze patiënt over een jaar overleden zou zijn?” 

Wanneer het antwoord op deze vraag “nee, dat zou me niet verbazen” is, is dat een signaal om  ̶   bijtijds  ̶  met de patiënt in gesprek te gaan over zijn/haar vooruitzichten en wensen voor verdere behandeling, begeleiding en zorg. Ook kunnen dan afspraken worden gemaakt over wat de patiënt nog wel en niet meer wil bij complicaties en verslechtering van de ziekte (proactieve zorgplanning).

.

Maar waar is dat antwoord “nee, dat zou me niet verbazen” nou eigenlijk op gebaseerd?

Dit is gebaseerd op de kennis die de professional heeft van de patiënt: kennis van de aandoening waar de patiënt aan lijdt, hoe progressief verloopt deze ziekte bij deze patiënt, medicatiegebruik, comorbiditeit, algehele conditie van de patiënt, weerbaarheid van de patiënt, en zo zijn er nog meer factoren te noemen.

De surprise question is een hulpmiddel dat nog volop in ontwikkeling is, en dus ook met terughoudendheid gebruikt moet worden. De vraag heeft een heel andere functie en uitwerking bij oncologiepatiënten dan bij mensen met een chronische ziekte, dus de betrouwbaarheid is wisselend. Binnen verschillende organisaties  ̶  IKNL, Erasmus MC Rotterdam  ̶  wordt gewerkt aan verfijning van de vraag, die steeds meer toegespitst wordt op een bepaald ziektebeeld.

.

Toepassing van de surprise question bij Thuiszorg Comfort

Wanneer medewerkers van Thuiszorg Comfort
bij hun cliënten voor zichzelf de surprise question stellen en tot het antwoord “nee” komen, zullen zij dit altijd met hun collega’s en de verantwoordelijke wijkverpleegkundige bespreken en vervolgens
toetsen bij de huisarts (de regisseur van de zorg).

.

Wilt u meer informatie over Thuiszorg Comfort en onze zorgverlening in de palliatieve fase?

Op de pagina Palliatief terminale zorg in uw laatste levensfase vindt u meer informatie over onze zorgverlening in de laatste levensfase.

Als u ernstig ziek bent, komt er veel op u af. De ziekenhuisbezoeken, de behandelingen en dan de boodschap en het besef dat er geen behandeling meer voor u mogelijk is. Samen met uw dierbaren gaat u deze laatste fase van uw leven in. Thuiszorg Comfort kan en wil er in deze periode ook voor u zijn op de momenten die uw wilt of nodig acht.

Bekijk de pagina Palliatief terminale zorg in uw laatste levensfase

.

Wilt u meer informatie? Of heeft u een andere vraag? We helpen u graag verder. Neem gerust contact op via het telefoonnummer 050-503 25 53 of stuur een bericht naar info@thuiszorgcomfort.nl.

.

Lees ook:

Werken met de methode Besluitvorming in de palliatieve fase (IKNL)

Ouderen en voeding bij Dagactief: wat kunnen we leren van de reacties van mantelzorgers?

Financieel misbruik van ouderen – weet jij waar je op moet letten?

Verpleegkundige Topzorg – het laatste nieuws (januari 2019)

Hulp voor mantelzorgers bij Humanitas

Comments

  1. Johng299

    Ive learn some excellent stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I wonder how a lot attempt you set to create such a fantastic informative web site. ekebgagefaeb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.